Skip to main content
Til toppen

 

Skaper DAB-trygghet i norske tuneller


Det er stort fokus på omlegging til digital radio (DAB) om dagen. Slukkingen av FM-nettet er i full gang, og i løpet av året skal overgangen være gjort for hele landet. For deg og meg betyr dette at gamle radioapparater må kasseres, og nye må kjøpes inn. For Statens Vegvesen førte beslutningen til en langt større utfordring.

EU har nemlig bestemt at alle tuneller skal ha kringkasting som nødkommunikasjon ut til bilistene. Dersom det skjer en ulykke i tunellen skal redningsetatene eller veitrafikksentralen snakke direkte inn på bilradioen til de som oppholder seg inne i tunellen. Ved FM-kringkasting var dette enkelt, men ved overgang til DAB var dette langt mer komplisert.

- Av sikkerhetshensyn skal det være kringkastingsanlegg i alle tuneller over en viss lengde. Når FM-nettet legges ned er det viktig at radioutstyret i disse tunellene er oppgradert til DAB, forteller prosjektkoordinator Ole Laurits Gripstad i Statens Vegvesen til vegvesen.no.

Gründerbedrift løste utfordringen

Utvikling av slik teknologi har imidlertid vært en hodepine både for Statens Vegvesen og radiospesialister over hele verden. Men fremtidens tunelltrafikanter kan ferdes trygt takket være gründerbedriften Paneda DAB AS fra Selje i Sogn og Fjordane.

De startet et FOU-prosjekt sammen med Statens Vegvesen og NRK i 2010 om å utvikle et pilotsystem for nødkommunikasjon via DAB i Bjørvika-tunellen. Og lyktes.

Etter det har systemet blitt videreutviklet og forbedret, og i dag omtales selskapet som en verdensener i DAB og har vunnet de fleste anbudene på levering av DAB-kringkasting i tuneller over hele landet. Blant annet for 49 tuneller i region sør og 26 tuneller i Oslo-området.

Over 135 installasjoner

– Fjoråret var veldig travelt med installasjon av over 80 tunellsystemer over hele landet, noe som vil si at vi nå har passert 135 installasjoner totalt. Dette gjør oss til landets ledende leverandør av DAB-systemer for tuneller, skriver salgssjef Lars-Peder Lundgren på selskapets nettsider.

De fire siste årene har Paneda DAB AS doblet omsetningen tre ganger, og selskapet har gått fra å være en enmannsbedrift til å bli et internasjonalt selskap med 27 ansatte. Nå er de i ferd med å etablere seg i Europa med nye DAB-produkter.

Foss Fiberoptikk er stolt leverandør av komponenter til Paneda DAB og vi er glade for å kunne bidra med et lite stykke tunellsikkerhet til alle som ferdes på norske veier.

Lenker
Min side