Skip to main content
Til toppen

xWDM - FLERE SIGNALER OVER SAMME FIBER

Bølgelengdemultipleksing er en rimelig og god metode for å øke kapasiteten på eksisterende fiberlinjer. Dette klarer man ved å dele inn fiberen i kanaler med forskjellig bølgelengde, slik at flere signaler overføres på den samme fiberen. De ulike bølgelengdene transporterer hvert sitt signal med full båndbredde. Ved behov kan systemene bygges ut, slik at overføringskapasiteten på linjen økes gradvis.

WDM teknologien ble første gang utprøvd i 1980, hvor det ble sendt to signaler gjennom en fiber. Siden har teknologien utviklet seg mye og i dag kan systemet håndtere opptil 160 kanaler. Foss har xWDM ferdig montert i panel med det antall adaptere og signaler du har behov for. Vi har også nødvendig måleutstyr for innmåling og feilsøking. 

Ønsker du å vite mer om hvordan bølgelengdemultipleksing fungerer, kan du lese om det her.

WDM, CWDM,  DWDM og OADM

Alle disse løsningene blir levert som 1U paneler eller som modulære paneler. De er basert på pålitelig passiv teknologi og leveres med SC eller LC grensesnitt med PC- eller APC-polerte kontakter.

Modulene festes i egne paneler (subrack) som er 1U eller 3U. Det er plass til opptil 3 moduler i et 1U panel og 12 moduler i et 3U panel. Forskjellige moduler kan plasseres i vilkårlig rekkefølge i panelene, hvilket gir en fleksibel og rask montering samt god mulighet for utbygging med flere moduler. I tillegg gir også modulene høy pakketetthet når panelene er fylt helt opp, med hele 288 LC kontakter på 3U. Hver modul er komplett med komponenter for toveiskommunikasjon avsluttet i LC kontakter på fronten. Panelet kan monteres i 19” stativ.

Panelene er klare til å monteres i 19” stativ, men ved å snu festebrakettene kan de også monteres i et metrisk (ETSI) stativ. Når et panel monteres i 19” stativ kan braketten ved behov flyttes ca. 2 cm fram, slik at panelet kommer 2 cm lenger bak i stativet. Dette gir bedre plass foran panelet, noe som er gunstig hvis det er kort avstand fram til skapdørene, slik at man forhindrer at snorene bøyes.

Du finner alle Foss sine xWDM-produkter her.

 

 

 

WDM (Wavelength Division Multiplexing)
Multiplekser 2 farger, bølgelengder 1310 og 1550 nm.
Benyttes f.eks. når man kjører 1 fiber til abonnent, punkt til punkt i FTH-nett (nedstrøms og oppstrøms).

CWDM (Coarse Wavelength Division Multiplexing)
Multiplekser inntil 18 farger, benytter bølgelengdeområdet 1271 - 1611 nm.
20 nm mellom kanalene.

DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing)
Benytter bølgelengdeområdet 1528.77 – 1560.61 nm.
Standarden definerer enda flere farger over et større område, men nevnte område er det vanligste i bruk.
0,8 nm mellom kanalene ved 40 farger/kanaler, 0,4 nm ved 80 farger etc.
Kan i motsetning til CWDM, forsterkes.
 

OADM (Optical Add-Drop Multiplexer)
I et system med bølgelengdemultipleksing (typisk CWDM eller DWDM) så gir OADM-komponenter muligheten til å plukke ut (drop) og/eller legge til (add) enkeltbølgelengder på veien mellom endepunktene.


Eksempel der CWDM benyttes som OADM:

8+1 kanals CWDM, 1471-1611/1260-1458, SC/APC

1U panel med CWDM

FP65-8-WB-CWDM-SSCA
Veggboks DIN, 18 kanals CWDM, 1271-1611, LC/APC

Modulær veggboks levert med innebygd CWDM multiplekser og demultiplekser. NB! Illustrasjonsbilde

FPD76-18CWDM-SLCA
Modul, 1491 OADM, SM, LC/PC

Modulært panel med OADM

FPM76-OADM-1491-SLC
Lenker
Min side