Skip to main content
Til toppen

HVILKE FIBEROPTISKE KONTAKTER ER DE VANLIGSTE I DAG?

En optisk kontakt er normalt hankjønn. To kontakter kobles sammen via en adapter og karakteriseres med 2 optiske parametre, innskuddstap og reflektert effekt. I tillegg skal kontaktene oppfylle geometriske krav til ferrulen (krumningsradius, apeks offset og innstikk/utstikk).

Av kontaktene under er SC og LC mest brukt i dag. LC tar halvparten av plassen til SC, hvilket gir dobbelt så høy kapasitet i for eksempel et fiberpanel. LC er også standard kontakt på optiske transceivere (SFP).

SC

LC

E2000

ST

MU

 

FC

Farger: 

  Kappe på snorer og kabler       Kontakt og Adapter      Beskrivelse   
  Gul   Blå (PC), grønn (APC)   SM,  OS2
  Grå   Beige   MM, OM1
  Oransje   Beige   MM, OM2
  Turkis   Turkis   MM, OM3
  Fiolett   Fiolett   MM, OM4
  Limegrønn   Limegrønn   MM, OM5


 

Last ned fargekoder for kabler her.

 

Kontakter - Ferrulens geometri

De fleste kontaktene som benyttes i dag har en ferrul av zirconia. Diameteren på denne er 2.5 mm eller 1.25 mm. Ferrulen er ferdig formet fra produsenten, men den som monterer kontakten til en fiber foretar en sluttpolering eller sliping. Denne prosessen er kritisk for å oppnå de gitte optiske og geometriske kravene. Likeledes er det avgjørende at kvaliteten på ferrulen er god nok og at hullet fiberen tres gjennom ved montering er plassert i senter. Hvis dette avviker risikerer man et unødvendig høyt tap i kontaktovergangen.

PC-polert kontakt. (PC = Physical Contact)
En slik kontakt vil gi fysisk kontakt mellom de to fibrene og reflektert effekt på <-35 dB (standardkrav) / <-45 dB (typisk kundekrav).

 

APC-polert kontakt. (APC = Angled Physical Contact)
En slik kontakt vil også gi fysisk kontakt mellom de to fibrene. På grunn av skråstilte endeflater vil reflektert lys gå til kappemodi og tapes. APC-polering gir derfor svært liten tilbakereflektert effekt (<-60 dB).

Lenker
Min side