Skip to main content
Til toppen

Behovet for mer stabilt og raskt internett øker.


På relativt få år har høyhastighets internettilgang blitt en nødvendighet for de fleste i hverdagen. Uansett om du jobber hjemmefra, ser Netflix fra sofaen, lytter til musikk fra Spotify eller spiller på nettet, trenger du en stabil og rask tilkobling. I årevis har WDM-teknologi blitt brukt for å oppnå denne infrastrukturen, til en rimelig pris og innenfor de fysiske begrensningene vi står overfor.

FIBER TIL HJEMMET

FTTx  kalles vanligvis:
FTTH (Fiber-to-the-Home)
FTH (Fiber Til Hjemmet)
FTTP (Fiber-to-the-Premise)
FTTC (Fiber-to-the-Curb)
 FTTB (Fiber-to-the-Building)

Dette betyr at du som kunde har en fiberforbindelse til enten hjemmet / området, bygning eller fortau.

FTTH og FTTP betyr normalt at fiberen går inn i huset eller bygningen. Mens FTTB betyr at fiberen stopper like utenfor bygningen og forbindelsen inne i huset er kobber/coax. FTTC betyr at fiberen går til et gateskap/node og at resten av avstanden er kobber/coax.

Poenget med å nevne dette er at fiberbredbånd kan bety mange ting, og det er potensielt stor forskjell for kunden å kjøre på en FTTC-forbindelse eller FTTH / FTTB / FTTP.
 

FTTX VED HJELP AV WDM

FTTx blir i dag vanligvis bygget som enten Passive Optical Network (PON) eller Active Ethernet (P2P) - begge tilnærminger bruker WDM-teknologi. Den mest populære løsningen, spesielt i Norden, er i dag aktivt ethernet ved hjelp av WDM-transceivere (SFP), også kjent som Bi-Di eller toveis.

Normalt krever en forbindelse mellom to punkter et signal som går hver vei, noe som betyr at en tilkobling må ha to individuelle fibre. Ved å bruke WDM i en toveis transceiver, kan vi sende et signal i hver sin retning i en enkelt fiber.

Den største fordelen med dette, er at behovet for fiber i bakken halveres, samtidig som alle abonnenter har hver sin dedikerte fiberlinje.
 

FØLGER STRØMMEN

Når du gjør en toveis tilkobling, må du bruke to forskjellige transceivere for å opprette en tilkobling; en A-side og en B-side. Dette kalles også oppstrøms (BX-U) og nedstrøms (BX-D).

BX-U er tradisjonelt utstyrt med en billigere laser enn BX-D-laseren og er derfor vanlig brukt i CPE (Customer-premises Equipment, populært kalt modem), for å holde kostnadene nede for CPE-produsenten.

I dag ser vi at 1.25Gb/s-transceivere er den vanligste løsningen, da det gjør at ISP (Internet Service Provider) kan tilby hastighet fra 100Mbit/s og opp til en Gigabit/s uten å endre maskinvaren.
 

HØYERE KAPASITET

I de senere årene har mange boliger i Europa fått fiberforbindelse, spesielt i Norden. Dette er bra for kundene, men gir en utfordring for tjenesteleverandørene; plass.

Ofte er noden der kundene er tilkoblet i teknisk rom i en kjeller, en nodehytte eller et gateskap. Med en CSFP kjører du i utgangspunktet to toveis forbindelser i en SFP, noe som betyr at du dobler antall abonnenter per port i switchen. Dette krever naturligvis at switchen støtter CSFP, men denne funksjonen blir stadig mer vanlig i markedet. Ikke bare sparer man plass i switchen, men også antall switcher kan reduseres.

 

VEIEN VIDERE

I de senere år har vi sett en stadig raskere utbygging av fiber over hele Europa, og dette ser ut til å fortsette.
De fleste nettverk takler i dag hastigheter opptil 1,25Gb/s, men det er allerede klart at privatkundervil ha
enda høyere behov i nær fremtid. Hvis vi ser på datakonsumet i en typisk husholdning, streames det gjerne i høy kvalitet
på flere skjermer i løpet av dagen og barn og unge spiller online.

I tillegg kommer alle våre små enheter, som smarttelefoner og nettbrett, for ikke å snakke om husholdningsapparater, snart til å være online.

For å møte disse stadig økende kravene,
vil neste steg være å oppgradere nettverket til å håndtere hastigheter på opptil 10 GB/s.

 

CSFP, 1.25 Gbit/s, 1310Tx/1490Rx, DDM, 20 km

2 stk. 1Gbit/s BiDi i en SFP-modul

CSFP-1250BU-SM-20-D
CSFP+, 2x10 Gbit/s, 1270Tx/1310Rx, DDM, 10 km

2 stk. 10Gbit/s BiDi i en SFP-modul

CSFP-10GU-SM-10
Modul, 8+1 kanals CWDM, 1471-1611 + 1260-1458 + Monitor port

Modulært panel med CWDM. NB! Illustrasjonsbilde

FPM76-8-WB-CWDM-SLC-M
SFP, 3.125G, 2WL CWDM, SM, 40 km, generic

Opp til 3.125 Gbit/s CWDM BiDi SFP uten kode

Lenker
Min side