Til toppen

 

En historie om 10.000 skjøter

(med FSM-70S Fujikura skjøtemaskin)

– like god på land, som til vanns og i luften med!

Av Per Haugeland (Fubi AS)

Om denne maskinen kan vi bruke et sitat fra eventyret om Espen Askeladden og de gode hjelperne: ”Den virker like godt på land, som til vanns og i luften med”. Maskinen har vært i bruk rundt halve kongeriket, - fra Trøndelag i nord til Flekkefjord i sør, - på høyfjellet (Finse og Geilo) og i Nordsjøen (Stena Done) og på Statoils ”clearhull”-skip for innskjøting av ”pigtail” til en ROV

Den har aldri sviktet. Selv etter 70 mil bak i en bil på vei til Levanger for omskjøting nattestid, eller etter en lang snøskutertur nattestid på Kvamskogen i -15 grader og storm.

Heller ikke i konteiner ombord i båt på vei til en oljeplattform, eller ned langs kysten til det engelske forskningsskipet ”MS James Cook”, som lå i flekkefjord og skulle ha terminert en del fibre, sviktet maskinen.

På vei langt innover fjellene i Matre, der hvor Bjørn Vest sloss mot tyskerne under krigen, var vi på jakt etter et fiberbrudd på en gammel linjekurs for BKK. Med FSM-70S og MTS 6000 (OTDR fra JDSU) med full batterikapasitet i ryggesekken var det ingen stor utfordring å finne feilen og rette den, selv i ekte bergensvær.

Nede på Halsenøy gjaldt det å improvisere når det var feil på en sjøkabel og værgudene var i sitt lunefulle humør. I Bergen har maskinen fått seg en tur 37m til værs i en lysmast, når det skulle skiftes kamera og flere fibre skulle monteres.

Det mest ufyselige vi og maskinen har vært med på, var et fiberbrudd på Hallingskeid etter et snøras. Opp med toget og ut i snøen nattestid i -33 grader, for deretter å vasse til hoftene i snø i 150m, for så å skulle skjøte inne i et arbeidstog. Temperaturen her var + 30 grader og skjøtemiljøet var identisk med et steinknuseverk. Da slet vi litt, men jammen gikk det bra det og.

Kraftforsyning, 70S/19S

Kraftforsyning til skjøtemaskinene Fujikura 19S og 70S.
ADC-18

Konklusjonen er at maskinen "er" kjempegod, men uten god service og oppfølging fra leverandør, samt godt stell av brukerne, så ville muligens situasjonen endret seg litt. Tanken at vi burde gjerne hatt en ekstra maskin med oss som sikkerhet har ikke streifet oss.

 

Fubi AS har hele tiden hatt fokus på kvalitet og valget av Foss fiberoptikk som leverandør av skjøtemaskiner, OTDR og testsett og fiberoptisk utstyr har vist seg å være strategisk riktig med hensyn til pris, service, kvalitet og support.